Biserica Ortodoxă din Jucu de Mijloc

Biserica Ortodoxă din Jucu de Mijloc

Şematismul parohiei

Parohia Jucu de Mijloc este aşezată pe malul stâng al râului Someşul Mic la 20 km nord de oraşul Cluj-Napoca.

O legendă – desigur neconfirmată de documente – spune că s-a dezvoltat din 42 de familii de iobagi români de pe moşia nobilului de origine română, cu numele „NOBILIS” care apreciind hărinicia acestor oameni le-a acordat dezrobirea, dându-le 42 de moşii şi în acelaşi timp, titlul de nobil (nemeş). De la acest titlu s-a dat şi satului numele de Jucu de Nobil (Nemeş Juc), locuitorii lui numindu-se „nemnişeni” până în ziua de azi. Cu această denumire veche a satului se păstrează în arhiva parohiei două sigilii şi alte acte parohiale. Din 1948 satul şi parohia se va numi Jucu de Mijloc şi aparţine administrativ de comuna Jucu, județul Cluj.

În anul 1629 locuitorii acestui sat au ridicat o biserică din lemn, după cum aflăm dintr-o inscripţie de pe două bârne folosite la construirea altei biserici, tot din lemn, în anul 1800. Între anii 1958-1960 s-a ridicat actuala biserică din zid, sub păstorirea vrednicului de pomenire P.C. Pr. Ilie Opriş, cu hramul Sf. Arh. Mihail şi Gavril. Pictura a fost executată mai târziu, între anii 2007-2008 de către pictorul autorizat, categ. II, Paul Bătăiosu din Huedin, în tehnica acrilic, sub păstorirea P.C. Pr. Alexandru Baltă.

În legătură cu componenta naţională şi confesională, recensământul din 2011 constată: 1010 locuitori stabili din care 797 ortodocşi, 152 reformaţi, 97 penticostali, 2 adventişti, 57 martori a luiIehova, 9 greco-catolici, 4 baptişti, 6 romano-catolici, 4 musulmani şi 4 fără religie.

Parohia este condusă de către P.C. Par. Alexandru Baltă de la numirea sa în această parohie, din 1 septembrie 1973 până astăzi.